Dunajská ulica je pre obyvateľov Bratislavy symbolické miesto. V minulosti bola Dunajská ulica centrom Preßburgeru a bývali na nej mešťania, ktorí prevažne hovorili  po nemecky, ako napríklad Wolfgang Kempelen, uhorský polytechnik a vynálezca, ktorý sa narodil na rohu ulíc Dunajská a Klemensova, a ktorého Mária Terézia ako dvadsať päťročného  menovala riaditeľom soľných baní v celom Uhorsku.  Samozrejme, ak hovoríme o Dunajskej ulici, nesmieme zabudnúť na Júliusa Satinského, ktorý tu má aj svoj pamätník. A práve oproti tomuto pamätníku, na druhej strane ulice, na Dunajskej ulici č.34  otvorili Robert Nagy a Jakub Noel Adasek svoje bistro Otto!

Robo Nagy a Jakub Noel Adasek nie sú žiadni nováčikovia na bratislavskej gastroscéne a bistro Otto! má jasný a zrozumiteľný koncept. Ušitý je na mieru modernému mešťanovi, ktorý sa počas pracovného dňa, od rána do večera, pohybuje v rýchlom tempe po centre Bratislavy, ale víkendy má v trochu kľudnejšom tempe.

Na stene visí veľká olejomaľba s mestským motívom, ktorej autorkou je Katarína Harceková. Koncept Otto! sa môže rozdeliť na tri samostatné bloky:  Raňajky, obedy, večere a k tomu remeselné – naturálne víno počas celého dňa spolu s výberovou kávou od pražiarov. 

Víno hrá v bistre Otto! výraznú a zásadnú úlohu. Someliér Robo Nagy posiela Bratislavčanom svojou vínnou kartou jasný odkaz. Víno patrí k jedlu a víno je súčasťou bratislavskej kultúry. Vínna karta v Otto! je v kontexte Bratislavského mainstreamu výnimočná. Zostavená je na základe preferencií someliéra, ktorý má plnú kontrolu nad vínom a ktorý  všetky vína osobne pozná. Buď sa s jeho výberom stotožníte, alebo nie. Nejedná sa o klasický Bratislavský prvoplánový vínny kompromis, aby všetkým chutilo a aby aj lacné bolo. Všetky vína majú jasný charakter a čo je pre zákazníka dôležité, všetky sú aj v rozlievke na pohár. Zákazník tak môže bez stresu vyskúšať za pohár aj z vína, ktoré nepozná alebo je drahšie.  

Foto: Ján Záborský

 

V ponuke jedál toho na lístku nie je zbytočne veľa. Nečakajte žiadne mnohostranové romány od  vyprážaného syra, cez bryndzové halušky, tajomstvo šéfkuchára až po pizzu. Menu je rozdelené tak, aby si na svoje prišiel vegetarián, ale aj milovník mäsa. Nečakajte  ani žiadne extravagantné suroviny. Základ tvorí klasika ako mäsový vývar, kôprový prívarok, vajce benedikt, pastrami.

Mäso na steaky berú od spoločnosti Vyzreté mäso z Myjavy. Ostatné mäsové výrobky, ako napríklad klobásky do kôprového prívarku berú od Patrika Bauera z Českých Beskýd – Řeznictví u bobra. Klasika je vždy doplnená aj niečím exotickým ako napríklad vegánsky indický dhal. A raňajky, raňajky sú naozaj prekvapivo bohaté. Kde inde Vám k raňajkám ponúknu namiesto čaju bublinky Pet – Nat? 

A servis alebo inak povedané, ľudský prístup obsluhy k zákazníkom je ľudský. To neznamená dokonalý, pretože dokonalosť neexistuje, ale cítite sa tam príjemne, je o vás postarané. Dunajská ulica a moderní mešťania si zaslúžili Otto! a jeho nevšednú vínnu kartu.