V malej obci Tursko, ktorá leží približne 14 km severozápadne od centra Prahy, sa nachádza rozľahlá kamenná budova, ktorej areál je obkolesený veľkým múrom, za bránami ktorého sa nachádza liehovar LANDCRAFT. Na úvod však treba hneď povedať, že to nie je obyčajný liehovar, ktorého sortiment sa obmedzuje na biely alkohol.

Nenaháňajú sa za čo najlepšou slivovicou alebo marhuľovicou. LANDCRAFT je bylinné laboratórium, za ktorým stojí dvojica Ondra Kopička a Peter Alexander

„Zaujíma nás príroda a krajina ako celok. Naším cieľom je dostať do fľaše krajinu a jej bohatstvo. Baví nás chémia a alkohol je pre nás médium, cez ktoré zachytávame dušu miesta.“

Zbormajster a chemik

Ondra Kopička a Peter Alexander destilujú prírodu, ale tým to pre nich nekončí. Bohatý a rozmanitý svet rastlín a ovocia je pre nich obrovskou inšpiráciou pri macerácii a tvorbe nových nápojov. „Destilát je jedna vec, ale nás začala baviť macerácia“ rozpráva Peter Alexander o vermútoch a likéroch, ktoré v LANDCRAFT vznikajú.

Cesta k vlastnému liehovaru pritom nezačala úplne priamočiaro. Ondra Kopička pôvodne vyštudoval zbormajstrovstvo a Peter Alexander pôsobil na Ústave organickej chémie a biochémie Akadémie vied, kde pracoval v tíme významného chemika Antonína Holého.

Filmy ako inšpirácia

Spoločne sa stretli pri prekladaní titulkov k filmom pre filmový festival Karlove Vary, FebioFest, Ekofilm a Life Sciences. Z filmov, ktoré prekladali sa chemik Peter a dirigent Ondra postupne dozvedali mnoho nových informácií o zázrakoch prírody, činorodosti včiel, inovatívnych poľnohospodárskych strojoch, biomedicíne i zaujímavých startupoch, ktoré sa prostredníctvom vedy snažia vo svete niečo zmeniť.

Filmy, ktoré Ondra prekladal, ho inšpirovali natoľko, že to čo videl, musel okamžite vyskúšať v praxi“ smeje sa Peter.

Ondra Kopička skutočne postupne privoňal k včelárstvu, zaobstaral si aj vlastnú vinicu, dorábal víno,  začal robiť syry a klobásky alebo skúsil variť pivo. A Petrovi Alexanderovi bolo ľúto, že musí sedieť len pri počítači a všetky tie príbehy sledovať len vo filmoch. Keďže mal k dispozícii veľkú nehnuteľnosť obklopenú záhradou, navrhol Kopičkovi, že by mohli niečo v praxi skúsiť spolu.

S praktickou realizáciou Landcraftu tak začali v roku 2015, v roku 2018 sa dostali k vlastnej pálenici a až v roku 2019 k liehovaru.


 

Jablká zo starých sadov

Začali jablkami zo starých sadov. Myšlienka na pálenie jabĺk pritom nebola úplne náhodná – Ondra Kopička totiž už nejaký čas každoročne zachraňoval tony jabĺk v jednom dobruchovickom sade. Robil z nich mušt a potom cider.

Do prvých sudov tak dali to, čo vypálili z jabĺk, a za nejaký čas zistili, že výsledok je nesmierne pekný. „Práve v tomto momente nás začala fascinovať alchýmia dreva – totálny zázrak, ktorý začíname po chemickej stránke len pomaly rozkrývať. Do zrenia sa premietajú desiatky faktorov a my sa k tomuto procesu vraciame a znovu objavujeme v našich podmienkach.“ rozplýva sa Peter Alexander.

Byliny a vermuty

Postupne sa dostali k bylinám a z tade to už bolo len na skok do sveta Vermutov. Väčšinu bylín si pestujú sami. „Peter má na záhrade asi dvanásť druhov paliny. Máme napríklad vermút nazvaný Druid. Je to pocta keltskému liekopisu. Sú v ňom byliny, ktoré mali druidi za sväté – dubová kôra, imelo, margaréta rimbaba, vres, zádušník …“ vysvetľuje Ondra Kopička pre Gurmánsky Zápisník.

Vermut sa historicky často robil z niečoho nepodareného. Fortifikáciou alkoholom a dohorčením bylinami sa totiž dá zamaskovať veľa chýb, napríklad vo víne, ktoré často slúži ako základ pre vermut. My sme si ale povedali, že budeme vermút robiť z toho, čo sa podarilo. “ Preto používajú kvalitné jablčné cidery.

Víno do vermútov odoberajú od naturálnych vinárov, ako sú Milan Nestarc, Petr Marada alebo Aleš Svätoš.

 

Likéry – cirkulárna ekonomika vo fľaši

Obidvom, Ondrovi aj Petrovi je svet cirkulárnej ekonomiky veľmi sympatický. Jedná sa o komplexný systém hospodárenia, ktorý sa snaží o čo najdlhšie udržanie surovín v ekonomike (“v obehu”) s cieľom šetriť prírodné zdroje a znižovať tak ľudský dopad na planétu.

Pri likéroch sa v LANDCRAFTE snažia princípy cirkulárnej ekonomiky aplikovať priamo do praxe. To znamená, že Ondra s Petrom využívajú suroviny, ktoré iní už považujú za odpad. Napríklad bio citrusy – tie dováža pán Jiří Olšák zo Sicílie a v Pražskej tržnici z nich robí fresh džúsy. Landcraft potom berie šupky z vylisovaných citrusov a vyrába z nich giny. A tu a tam vznikne navyše úplne nový produkt, napríklad Circular Orange alebo aj sofistikovanejšie Circular Citron, teda jemný alkoholický bitter.

Podobne vzniká aj Circular Malina. Zo spriatelených pivovarov Zichovce a Sibeerie sa do Landcraftu dostáva malinové pyré, ktoré sa používa na výrobu kyslačov belgického typu.


 
Ondra s Petrom sa pritom neriadia dogmaticky nejakou zelenou ideológiou, ale tým, čo poznajú a čo je im blízke. Všetko tak zapadá do mozaiky, ktorá sa začala skladať už na konci 90. rokov, keď začali nasávať znalosti z filmov s ekologickou tematikou. Aj filmom totiž môže začať príbeh, na konci ktorého sa destiláty vzniknuté pod rukami dirigenta a chemika dostávajú do najlepších barov a reštaurácií po celom Česku a Slovensku.