Či už ide o čokoládu, pitie kávy, piva, vína alebo spánok počas dňa, každý rád počuje, že jeho pôžitok nie je neresť, ale zdraviu prospešný rituál plný vitamínov, minerálov a iných zázračných látok. 

Ochutnávanie vína stimuluje mozog

V roku 2017 neurovedec Gordon Shepherd z Yale University povedal, že ochutnávanie vína stimuluje viac oblastí mozgu než ktorákoľvek iná činnosť. Vraj aj riešenie ťažkého matematického problému využíva menšiu kapacitu mozgu ako koštovanie vína. V mojom prípade celkom určite, jediné čo viem spočítať je náklady a príjmy, možno aj nejaké tie percentá.

Vedci popisujú, že obyčajné lognutie vína zahŕňa komplexnú súhru vzduchu a tekutiny, ktorá je koordinovaná pohybmi jazyka, čeluste, bránice a hrdla.  Jazyk, čeľusť, krk a bránica, ako aj receptory chuti a vône sa zapoja do vysielania signálov do mozgu a vyvolávajú kognitívnu odozvu. Mozog sa zapojí do rozpoznávania vzorov, spomína, či už niečo také ochutnal, vytvára hodnotiace úsudky, tvorí sa emócia potešenia. 

Keďže s pribúdajúcim vekom sa kapacita nášho mozgu môže zmenšovať alebo spomaľovať, akákoľvek činnosť vedúca ku intenzívnemu zapojeniu mozgu je dobrá. Popíjanie vínka s priateľmi je podľa mňa zábavanejšie ako sudoku a krížovky. Okrem iného, vedomé pitie vína bystrí všetky naše zmysly, a to je dôležité aby sme boli produktívni čo najdlhšie.

Samozrejme, okrem stimulácie všetkých zmyslov pitím vína, svoj mozog zásadne posilníte aj učením sa, sebadôverou, prioritizovaním čomu budete venovať pozornosť a cieleným tréningom pamäte. 

Odstraňuje toxíny z mozgu

Štúdia z roku 2018 z University of Rochester Medical Center zistila, že primeraná konzumácia alkoholu, napríklad vína, môže znížiť zápal v mozgu a pomôcť mu odstrániť toxíny vrátane tých, ktoré sú spojené so závažnými mozgovými chorobami. Výskum Johns Hopkins Medicine ukazuje, že červené víno pomáha chrániť mozog pred poškodením po mŕtvici.

Nič netreba preháňať a víno vám tiež  poskytne zdravotné výhody iba vtedy, ak ho konzumujete s mierou. Mayo Clinic definuje primeraný objem ako 375 ml za deň pre ženy všetkých vekových skupín a dvojnásobok tejto mierky za deň pre mužov do 65 rokov. Samozrejme, toto platí pre ľudí bez zdravotných obmedzení, ktorí neberú lieky vylučujúce konzumáciu alkoholu. 

Zmierňuje poškodenie buniek

Výskum profesora Paula Schimmela z Scripps Research Institute v La Jolla v Kalifornii ukázal, že tá zázračná organická zlúčenina nájdená v červenom víne, resveratrol, aktivuje chemickú cestu, ktorá pomáha obmedzovať stres a poškodenie buniek DNA v mozgu, čo by inak viedlo k jeho starnutiu.

Resveratrol je zlúčenina produkovaná v hrozne, kakaových bôboch, pohánkovci japonskom a niektorých ďalších rastlinách. Tvorbou resveratolu rastliny reagovali na  stres, infekcie, suchá a ultrafialové žiarenie. V poslednom desaťročí vzbudzuje táto látka rozsiahly vedecký záujem, pretože vedci sa domnievajú že predlžuje život a bráni vzniku cukrovky u obéznych myší a výrazne zvyšuje výkonnosť bežných myší behajúcich v laboratórnych kolieskach s meračmi.  

Vedci sa ešte stále celkom nedohodli, a možno ani nikdy nedohodnú. Možno na tom celom nie je nič, ale ja nenechám nič na náhode, a resveratol si budem priebežne dávkovať. I keď – len piť víno nestačí. Dôležitá je aj vyvážená strava, kvalitný spánok, pohyb a duševná pohoda. 

P.S.: Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno! Našťastie, na Slovensku je množstvo skvelých vinárstiev a podujatí, na ktorých môžete svojho vinára spoznať osobne. Ktorá vinohradnícka oblasť je tá vaša?

Inšpirované článkom: https://www.inc.com/scott-mautz/drinking-wine-helps-your-brain-in-an-unexpected-way-according-to-yale-neuroscience.html