Kde vzniká tá mágia pri otvorení fľaše šumivého vína? Čím to je, že sa pri zašumení premenia oči všetkých zúčastnených na oči malého nadšeného dieťaťa, ktoré si práve našlo darček pod vianočným stromčekom? Vážne, čo za kúzlo to spôsobuje, že sekty a pet – naty sú tak sakra podmanivé?

V našom postmodernom online svete je čoraz menej záhad, ale o to viac poznatkov, grafov, vizualizácií a vedeckých analýz. Nevedomie, mytológia či poznávanie sveta pomocou archetypov je vysmievané a potláčané logickým, vedeckým, akože racionálnym poznaním sveta. Poznaniu reality velí naše bdelé vedomie bičované neukojeným egom. Ale na počudovanie, tam kde je čoraz menej záhad – a o to viac grafov a vedeckých analýz – šťastných ľudí akosi nepribúda. Naopak, počet nešťastných ľudí na antidepresívach pribúda …

„Starovekí Gréci mali boha vína a radosti. Zato my máme Freuda, komplex menejcenností a psychoanalýzu.“

— Erich Maria Remarque

Šumivé víno svetlej farby sa historicky spája s luxusom a večierkami európskych kráľovských dvorov a aristokracie, uviedol Kolleen M. Guy, docent histórie na Texaskej univerzite v San Antoniu a autor knihy „When Champagne Became French“. 

Práve na kráľovských dvoroch, ešte pred vypuknutím veľkej francúzskej revolúcie v roku 1789, vznikla tradícia pitia šumivého vína pri príležitosti osláv. Drahý nápoj s bublinkami sa považoval za symbol stavu. Demonštrovali ste ním, že patríte k tým vyvoleným, čo naň majú. Kráľovské dvory sa veľmi rýchlo zamilovali do rozmarnej a omamnej novinky s trblietavými bublinkami. Hovorilo sa o ňom, že má pozitívny vplyv na ženskú krásu a ľudský vtip, uviedol Guy.

Po veľkej francúzskej revolúcii, v modernej spoločnosti ubudlo náboženských rituálov, vytratili sa z každodenného života. Ostalo po nich prázdne a nezaplnené miesto v ľudských dušiach. A práve šumivé víno sa stalo sekulárnym rituálom, ktorý v určitých momentoch nahradil niektoré predtým používané náboženské rituály. 

Zrazu ste mohli pokrstiť novú loď aj bez kňaza a namiesto svätenej vody ste použili šumivé víno. Namiesto požehnania ste rozbili fľašu o bok lode. Na konci devätnásteho storočia sa fenomén oslavovania spojený s otváraním fľaše šumivého vína rozšíril po celom svete. Víno plné iskrivých bubliniek sa začalo otvárať na svadbách, krstinách a iných udalostiach. 

Dokonca v niektorých prípadoch stačí len samotný akt otvorenia fľaše šumivého vína na oslave a samotné víno sa počas slávnosti ani nevypije. Pri niektorých udalostiach je šumivé víno dôležité doslova len symbolicky. 

Rituál je súbor symbolických úkonov a je základným nástrojom sociálnej súdržnosti. Otváranie fľaše šumivého vína sa v modernej západnej spoločnosti stalo rituálom, ktorý nám podvedome hovorí, že sa ide udiať niečo výnimočné. Udalosť, okamih  ktorý vybočuje z každodennej rutiny. 

V sekulárnej spoločnosti chceme aktom otvorenia šumivého vína označiť radosť a jedinečnosť z tohto výnimočného okamihu, ktorý je prchavý. Rýchlo sa stratí v čase, trvá krátko. Je to tu a teraz. O chvíľku už tento okamih nebude. A presne tento parameter má aj šumivé víno. 

Bublinky rýchlo vyprchajú v pohári. Ak to chcete zažiť, musíte byť v správny čas, so správnym vínom a so správnymi ľuďmi na správnom mieste.

Vedci sa dnes snažia pochopiť tajomstvo sektov cez chemické vzorce a laboratórne analýzy. Snažia sa vtesnať tajomstvo a magickú silu rituálu do čísel a vzorcov. Ale tam nie je schovaná odpoveď na otázku, aké kúzlo spôsobuje, že sekty a pet – naty sú tak sakra podmanivé. 

Svet nepotrebuje ďalšie analýzy. Potrebuje viac otvorených fľlaš sektov a pet – natov na oslavu života, viac rozžiarených očí, viac prchavých okamihov šťastia.  

Gurmán TAXI Vám ponúka limitovaný výber remeselných vín z konkrétnych vinohradov. Všetky vína pochádzajú z TEKOVA, z vinohradov ktoré sa rozprestierajú na južných svahoch Štiavnických vrchov a priľahlej Ipeľskej pahorkatiny. Vinič tu zapúšta svoje korene hlboko do sopečného podložia, ktoré stvoril v pradávnych časoch mohutný vulkán Sitno.  

Autor: Ján Záborský. Remeselný vinár a zakladateľ Pivnice Brhlovce. Vyštudoval VŠVU v Bratislave. Fotograf, gastro žurnalista a marketingový konzultant. Tvorca online magazínu Gurmánsky zápisník a e-shopu Gurmán taxi, kde nájdete remeselné vína vybraných vinárstiev.