Dym je jeden z faktorov, ktorý dáva grilovaným jedlám ďalší rozmer. Gril má tú schopnosť, že vie veľmi silne pôsobiť na naše zmysly, a preto grilovanie sa stáva aj na Slovensku stále populárnejším. Grilovacia a údiaca doska je praktická pomôcka, pomocou ktorej dokážete jednoducho a rýchlo pridať grilovanému jedlu v chuti aj vo vôni ďalšie štruktúry.

Čo to je grilovacia a údiaca doska na gril?

Jedná sa o drevenú dosku vyrobenú z tvrdého dreva, ktorá môže byť rôznych tvarov a veľkostí. Táto doska sa položí priamo na rošt grilu a následne priamo na túto dosku položíme jedlo, ktoré ideme grilovať. Doska začne nad ohňom pomaly tlieť, a tak sa z nej uvoľňuje chuť a vôňa. Je to jednoduchý a rýchly spôsob, ako jedlu pridať hlbokú chuť a vôňu podobnú údeniu.

 

Grilovacia a udiaca doska na gril 03

Foto: Ján Záborský

Ako si vybrať správnu dosku na gril

Dnes sa grilovacie a udiace dosky bežne vyrábajú z viacerých druhov dreva. Každé drevo má trochu inú chuť a vôňu a je určené pre iný typ jedla.

Céder a jelša majú jemnú a delikátnu chuť aj vôňu. Sú vhodné najmä pri príprave rýb a zeleniny.

Javor, jabloň a orech majú stredne výraznú chuť a vôňu. Vhodné sú pri príprave kuracieho a bravčového mäsa. Javor určite bez problémov zvládne aj ryby.

Dub má výraznú chuť a vôňu a je vhodný najmä na prípravu hovädzieho mäsa.

Ako pripraviť dosku pred grilovaním

Dosku pred začiatkom grilovania musíte namočiť najmenej na hodinu do vody. Doska musí nasiaknúť vodou, inak by pri grilovani začala hneď horieť. Do vody môžete pridať aj trochu bieleho vína. Získate tak ďalšiu štruktúru v chuti.

Grilovacia a udiaca doska na gril 04

Foto: Ján Záborský

Ako grilovať s doskou

Existuje viacero postupov a metód ako má prebiehať samotné grilovanie s doskou. Musíte si položiť otázku, či chcete, aby sa z dosky dostalo do jedla maximum chutí a vôní, alebo chcete jedlo len trochu ovplyvniť.

Ak chcete dostať do jedla maximum chutí a vôni z dosky, odporúčame, aby ste dosku najskôr dali na 3 až 5 minút nad priamy plameň. Keď začne z dosky stúpať dym, tak ju otočíte. Spodná strana, ktorá bola v priamom styku s ohňom a už stihla trochu sčernať od ohňa, sa dostane navrch. Na túto jemne sčernanú stranu položíme jedlo a následne dosku umiestnime na nepriamy oheň a pomaly grilujeme a údime.

Grilovacia a udiaca doska na gril 05

Foto: Ján Záborský. Vrchná časť dosky po grilovaní

Pokiaľ nechcete, aby vplyv dosky bol až tak radikálny, tak jedlo položíte na vrchnú čistú stranu. Pripravte si flašku s vodou, pretože počas grilovania vám doska môže začať horieť. Vtedy netreba robiť paniku, ale horiacu časť dosky trochu obliať vodou.

Grilovacia a udiaca doska na gril 06

Foto: Ján Záborský. Spodná časť dosky po grilovaní

Môžem dosku použiť viackrát?

Dosku je možné použiť dva aj trikrát. Po každom grilovaní je ale potrebné poriadne ju umyť vo vode.

 

Aktuálnu ponuku grilovacích a údiacich dosiek na gril nájdete v Centre kotlov.