Do Londýna som sa vybrala autobusom. Písal sa rok 1998 a vyraziť do cudziny s jednosmerným lístkom, dvoma kuframi a 15 librami vo vrecku mi prišlo ako perfektný plán. Od au-pair pobytu som očakávala, že sa naučím po anglicky, o pol roka sa vrátim domov a všetko bude zase v poriadku. 

“A ako spoznáš tú svoju rodinu?” pýtali sa ma kamaráti pri jednom rozlúčkovom pive. 

“Normálne. Vyzdvihne ma domáca na stanici.”

“Ale ako sa spoznáte?”

“Je z Nigérie. Je černoška. Hádam rozpoznám v dave černošku!” ukončila som rázne debatu.

Nigéria

Moja prvá nigérijska rodina bola kultivovaná, akademicky vzdelaná rodina lekárov s mimoriadne poslušnými a bezproblémovými deťmi. Život v druhej rodine bol hlučný, pestrý a podobal sa nekonečnej párty. Nigérijske jedlá však jedli s rovnakou chuťou v obidvoch rodinách. Pripravte si vreckovky, bude to štípať a budú tiecť (nielen) slzy. Úprimne, tie ich jedlá ma pália na jazyku aj v spomienkach.

Najobľúbenejším jedlom je stew [st(y)o͞o], teda dusené mäso v paradajkovej šťave s prílohou, ktorú tvori škrobovitá masa pripomínajúca riadne hustú zemiakovú kašu. Tá masa sa nazýva pounded yam [paunded jam] a jedlo je pripravené z rastliny yam. Ako som zistila, yamom sa nazýva celá skupina rodu škrobovitých hľúz, český názov je smldinec. Patrí do tej istej skupiny ako batáty, ale na rozdiel od batátov yam je zvonku tmavý, vovnútri biely a nemá žiadnu chuť.

Zdroj: Pikrepo

Moje nigérijske rodiny svoj pounded yam pripravovali zo sušeného yamu, mal podobu múky, ktorá v desaťkilovom vreci stála v rohu kuchyne hneď vedľa rovnako veľkého vreca ryže. 

Korenie 

Nemôžme sa pustiť do varenia, kým sa nezoznámime s korením. Práve korenie dodáva jedlám špecifickú chuť a vôňu, ktorá nám pripomína či už detstvo, rodinu, domov alebo skvelú dovolenku. Nigérijska karí zmes vás prenesie do slnečnej Afriky. Namiešate si ju pomerne jednoducho: 

  • 4 diely mletého koriandru
  • 4 diely mletého tumeriku
  • 2 diely mletých žltých horčičných semienok
  • 2 diely mletého chilli
  • 1 diel kayenského korenia
  • 1 diel mletej rasce
  • 1/2 dielu mletého karadmónu
  • zmes môžete doplniť mletým zázvorom a mletými klinčekmi podľa vlastnej chuti

Pre chuť skutočnej Afriky by ste mali jedlo ochutiť aj fermentovanými semienkami. Neviem či sa dajú niekde kúpiť, v Londýne to problém nebol. Každá gazdiná mala doma ricínove semienko – ogiri okpei, fermentované sézamové semienko – ogiri igbo, alebo iné fermentované semienka, napríklad egusi – semienka z niektorých druhov tekvíc, cukiet a melónov. 

African red stew. Recept

Ak by ste chceli nigérijske dusené mäso v paradajkovej šťave ochutnať, môžete to skúsiť napríklad s kuracím mäsom. Začneme vývarom. Ani nemusíte použiť kuracie paprčky, ktoré ma poslala kúpiť Naomi. Netušila som čo kupujem, z jej staccato som rozumela akurát tak slovo chicken, kura. Skoro som odpadla, keď mi mäsiar navážil plnú igelitku kuracích nôh s pazúrmi. Až som sa to bála doniesť domov. 

Bude vám stačiť obyčajné kura. Naporcujte ho a vložte do horúceho hrnca. Nechajte mäso zatiahnúť a okoreňte ho nigérijskou karí zmesou. Nechajte korenia rozvoniať a podlejte vodou tak, aby mäso bolo ponorené, ale nedávajte vody príliš veľa. Varte zakryté, kým nezískate vývar, ale nenechajte mäso príliš rozvariť. Soľ zatiaľ nepridávajte. Kým sa varí vývar,  pripravte si omáčku. 

Omáčka

  • 3 červené papriky
  • 10 paradajok
  • Paradajkový pretlak
  • 2 habanero 
  • 2 cibule 
  • Olej 

Papriky očistite od semienok a nakrájajte. Semienok zbavte aj paradajky a tiež ich nakrájajte. Rovnako spracujte aj habanero. Papriky a paradajky rozmixujte, do mixéra prilejte aj trochu vody. 

Postup

Mäso vyberte z vývaru a rozložte ho na plech na pečenie a dajte piecť na 180°C tak, aby stmavlo. Vývaru by vám malo ostať dosť málo, ale odložte si ho na nejaké budúce varenie. 

Rozmixovanú zmes paradajok a paprík vylejte do hrnca s nepriľnavým dnom a zohrejte k bodu varu. Keď zmes začne bublať, zalejte ju olejom. Nigérijčania používajú dosť veľa oleja, takže množstvo nechám na vás, minimálne jedno deci ale použite. Pridajte pretlak rozmiešaný vo vode. Omáčku dôkladne miešajte a osoľte. Keď sa chute prepoja, pridajte nakrájanú cibuľu. Nakrájaná môže byť na veľké kusy.

Poznámka na okraj: 10 paradajok a paradajkový pretlak môžete nahradiť konzervovanými paradajkami v šťave, 2 habanero papriky môžete nahradiť tabasco omáčkou.

Do hotovej omáčky vložte opečené kusy mäsa, premiešajte, nechajte chvíľu odstáť a podávajte.

Zdroj: Wikipedia 

Prílohy 

Okrem pounded yam, ktorý svojou mdlou chuťou nijako nekonkuruje ani nemierni pálivosť omáčky, môžete uľaviť uboleným chuťovým pohárikom občasným zahryznutím do vyprážaného banánu. Nie je to bežný banán, ktorý poznáme zo zelovocu, ale obrovský zelený banán nazvaný plantain [plantajn].

Má tiež vysoký obsah škrobu a príjemne nasládlu banánovú chuť, ktorá sa zvýrazní práve pražením. Pre svoj obsah škrobu je plantain jedlý len v tepelne upravenej podobe. Je súčasťou nielen nigérijskej, ale aj karibskej a ázijskej kuchyne a jeho listy slúžia aj ako taniere. 

Servírovanie 

Sam, manžel Naomi, bol verný nigérijskej tradícii. Keď sa prezliekol z londýnskeho obleku a dal si dole veľké zlaté hodinky, jedol v súkromí domova rukami. Pýtate sa, ako jedol omáčku rukami? Odpoveďou je okra. 

Okru nakrájal nadrobno ako my cibuľu a zalial ju trochou vriacej vody. Okra sa zmenila na nie práve estetickú slizovitú hmotu, ktorú nalial na kraj taniera ku omáčke. 

Jednou rukou odštipol pounded yam, namočil ho do okrovej hmoty a rozvarenou okrou obalený yam namočil do omáčky. Omáčka obalila pounded yam a pálivý kúsok s chuťou zjedol. Potom vybral z omáčky kosť s mäsom, zjedol kus mäsa a takto pokračoval, kým nebol tanier prázdny. 

Verte alebo nie, toto jedlo jedával denne, jediné, čo sa menilo, bolo mäso. Občas bolo kuracie, občas kozie, teľacie či jahňacie, dokonca aj rybacie. Po jedle si dal pohár nigérijskeho guinness piva a bol, ako hovoril, šťastný muž, pripravený starať sa o svoju rodinu.