Uvedomelá konfrontácia so svetom a vystúpenie z konfortnej zóny vlastnej pivnice je pravdepodobne jediná možnosť, ako môže vinár odhaliť možnosti, ale zároveň aj limity svojho terroir. Pričom pod slovom terroir nemyslíme len pôdu, klímu a históriu, ale v neposlednom rade komunitu ľudí, sociálnu bublinu v ktorej vinár žije a pracuje. Je totiž veľmi ľahké podľahnúť presvedčeniu o vlastnej jedinečnosti, pokiaľ je vinár obklopený len svojím vínom a ľudmi, ktorí majú pri víne rovnako naladené senzorické preferencie ako on.

Neformálne združenie Víno spod Vulkánu Sitno ( Pivnica BRHLOVCE, marvla TINDO, Pivnica ČAJKOV ) sme založili najmä ako nástroj, ktorý nám má umožniť sa zmysluplne konfrontovať so svetom. Spoločne cestujeme po svete a osobne prezentujeme naše vína z Tekova od Soulu, cez Miláno, Londýn až po New York. V kontexte lepšieho pochopenia nášho terroir navyše začal Marek Uhnák z Pivnice Čajkov organizovať Wine Tasting Masterclasses s názvom Wine Up.

Kedže posledné roky sa v Pivnici ČAJKOV a Pivnici BRHLOVCE stále viac venujeme šumivým vínam, vznikajú nám v pivniciach nové bublinky ( Stratosphere, Skyscraper ), tak bolo len otázkou času, kedy najbližší Marekov Wine Up bude o Champagne. Marek oslovil svojich známych someliérov z celej Európy a s ich pomocou vystaval kolekciu vín zo Champagne a Jury, ktorá reprezentuje aktuálne trendy v tomto najsevernejšom francúzkom vinohradníckom regióne. A tak vznikla Wine Up akcia: Champagne vs. šumivé vína spod Sitna.

Aj keď je šumivé víno zo Champagne celosvetovo známy produkt, vinohrady tvoria len malú časť poľnohospodársky využívanej pôdy v tomto regióne. Omnoho rozsiahlejšia je orná pôda, ktorá dala tejto oblasti taktiež meno. (champs [tʃɑ̃mps] = pole, z latinského campus). Na výrobu šumivého víno Champagne slúží zhruba 310 km2 = 32 000 hektárov, čo je zhruba 1,2% rozlohy Champagne.

Klasifikácia jednotlivých vinohradov (posledná v 1985) definuje kvalitu a bonitu hrozna ( aj pôdy ). Vinohrady sú rozdelené do troch kategórií. Grand Cru: nejlepšie vinohrady. Premier Cru: prvotriedne vinohrady. Cru: bežné vinohrady. Grand Cru obcí je v Champagne: 17, Premier Cru: 41 a Cru: 264.

Na samotnej degustácii bola nasledovná kolekcia: jeden crémant z Jury, päť champagne a tri šumivé vína z Tekova.

 

1. Crémant du Jura – Domaine des Marnes Blanches, Reserve

Zloženie: 100% Chardonnay z jedného vinohradu. Vinohrady sú staré 55 až 65 rokov. Zrenie vína a fermentácia prebieha v nereze a barikových sudoch po dobu dvoch rokov. Ležanie na kaloch vo fľaši 30 mesaicov.

Vo vôni cítiť ovocnosť, broskyne a citrusi. Jemné kyseliny, výraznejšie taníny. Stredne plné a tvrdšie telo. Výrazná a dlhá minerálna dochuť. Drzý elegán.

2. Champagne – Chavost, Blanc Assemblange

Zloženie: 50 % Chardonnay, 50 % Meunier. Zrenie vína a fermentácia prebieha 70% v nereze a 30% barikových sudoch po dobu 15 mesiacov. Víno bez pridanej síry.

Vo vôni svieže citrusi, prezreté hrozno a následne biskvit, maslovosť. Svieže kyselinky zapracované do guľatého tela zo silnou štruktúrou. Svieže a harmonické víno s dlhou dochuťou.

3. Champagne – Jacques Lassaigne, Les Vignes de Montgueux

Zloženie: 100% Chardonnay z deviatich vinohradov.

Vôňa je na úvod jemne zaprdená, reduktívna. Postupne sa však otvorí do prezretého ovocia a citrusov. Bohaté, výrazné a komplexné telo. Jemné taníny, dotyk sudu na pozadí. Dlhá a minerálna dochuť.

4. Champagne – Bourgeois-Diaz, BD´M

Zloženie: 100 % Meunier. Zrenie vína a fermentácia prebieha 70% v betónových nádobách a 30% barikových sudoch. Ležanie na kaloch vo fľaši 3 roky.

Vo vôni dominuje ovocnosť a citrusi, doplnené biskvitom a maslovosťou. Nižšie kyselinky, jemné taníny a stredne plné ovocné telo s minerálnou dochuťou má Pinot Noir charakter.

5. Champagne – Augustin, La Terre

Zloženie: 100 % Pinot Noir. Vinohrady sú staré 25 až 35 rokov. Zrenie vína a fermentácia prebieha čiastočne v barikových sudoch a čiastočne v amfore. Ležanie na kaloch vo fľaši 30 mesaicov.

Vôňa je výrazná a jemne herbálna s dotykom sušených fíg na pozadí.Postupne sa otvára a vôňa je viac ovocná. Veľmi jemné a decentné kyseliny. Opulentné, harmonické a guľaté telo. Dochuť je dlhá a jemne zemitá. Víno má jemne oxodatívny štych.

6. Champagne – Hugues Godmé, Montagne Nord Fin Bois

Zloženie: 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay výlučne z Grands Crus Verzy a Verzenay. Zrenie vína a fermentácia prebieha väčšinou v neutrálnych dubových sudoch. Ležanie na kaloch vo fľaši 5 rokov.

Vôňa je elegantná. Na úvod dominuje biskvit a mandle, na pozadí doplnené jemným citrusom. Svieže ale krásne guľaté kyseliny dokonale zakomponované do tela. Elegantné, harmonické a vyvážené víno s dlhou minerálnou dochuťou. Veľké víno plné štruktúr.

7. Pivnica ČAJKOV – Stratosphere #01

Zloženie: 90% Pinot Gris. Ročník 2022. 10% Pesecká Leánka ročník 2023. Lisované celé strapce. Zrenie vína jeden rok v neutrálnych dubových sudoch. V čase degustácie to bolo len 3 mesiace na kaloch vo fľaši. Očakávané uvednie na trh v roku 2025.

Výrazná, svieža vôňa mladého ovocného vína. Guľaté telo. Kyseliny zastreté ešte zvyškovým cukrom. Víno v procese kvasenia s veľkým potenciálom.

8. Pivnica BRHLOVCE – Skyscraper #01

Zloženie: 100% Pinot Blanc. 30% ročník 2021 ktorý zrel rok a pol v dubových sudoch. 70% ročník 2022 ktorý kvasil a následne 6 mesiacov zrel v nerezovej nádobe. Ležanie na kaloch vo fľaši 15 mesiacov.

Na úvod jemne reduktívna vôňa, ktorá sa postupne otvorí do ovocnosti. Vo vôni potom dominujú broskyne, na pozadí doplnené citrusom. Decentné kyselinky. Stredne plné a elegantné telo. Dlhá minerálna dochuť.

9. marvla TINDO – NonSedimental #01

Zloženie: Pesecká Leánka, Pinot blanc doplnené malým množstvom Tramínu a Oteláku z nestrihaného, nestriekaného vinohradu. Malé laboratórium permakultúry na vulkanickom podloží.

Vo vôni jemné jablčko. Kyseliny sú zastreté zvyškovým cukrom. Víno v procese kvasenia s jemne oxidatívnym štychom.

Nie je naším cieľom v Tekove napodobňovať Champagne. Bola by to pochabosť. Ale šumivé vína všetci z projektu  Vína spod Vulkánu milujeme, bez hanby sa k tomu priznávame.  Zároveň cítime že stvoriť štrukturované a seriózne šumivé víno je profesionálna výzva. Naše egá nám nahovárajú,  že náš terroir na to má. Samozrejme, potrvá to. Možno to potrvá roky možno to potrvá aj zopár generácií. Ale poďme si to spolu užiť.

REGISTRUJTE SA NA ODBER MAGAZÍNU