Prvé veľké stretnutie nielen s furmintmi, ale aj inými odrodami z vulkanických podloží, ako lipovina, pálava či juhfark a ďalšími, som absolvovala v roku 2019 v Banskej Štiavnici. Vín z vulkanických podloží sme okoštovali požehnane, niet divu, že ich aromatika okupovala môj nosohltan ešte tri dni. Vína sa jednoducho prejavili vo svojej prirodzenosti, a ja som nebola pripravená. 

Ku online degustácii furmintov, ktorú pripravil Kubbo Select, prevádzkovateľ e-shopu Remeselné produkty, na Medzinárodný deň Furmintu (2.február), som pristúpila s rešpektom a obrovskou zvedavosťou, čím ma furmint môže prekvapiť, najmä keď som si v pozvánke prečítala, že ho môžeme ochutnať v sladkom aj suchom podaní. Furmint a suchý? Tak takto si ho fakt nepamätám! 

Niečo na tom furminte je

Názov odrody sa pravdepodobne odvodzuje od francúzskeho “froment”, čo znamená v preklade pšenica a odkazuje ja zlatožltú farbu vína, ktorá pripomína zrelé obilie. Prvá pisomná zmienka o furminte u nás pochádza z roku 1611, kedy vznikol záznam o pestovaní furmintu v dedine Erdõbenye 60 km od Košíc. Korene histórie furmintu však siahajú do ešte dávnejšej minulosti, kde mýty a legendy kvasia v jednom demižóne s faktami. 

Podľa posledných genetických výskumov je furmint spontánnym krížencom odrody Gouais Blanc (Heunisch) s doposiaľ nezistenou odrodou. Podľa jednej hypotézy sa z pôvodného miesta výskytu v oblasti Tokaj-Hegyalja v Maďarsku rozšírila do ostatných oblastí, ako Somló a Bükkalja, a odtiaľ ďalej do sveta. Iný zdroj tvrdí, že furmint sa do Maďarska dostal okolo roku 1250 z talianského Piemontu. A ešte iný zdroj tvrdí, že furmint pochádza z Balkánu. Tejto verzie sme sa držali aj na našej online degustácii. 

U nás patrí medzi významné odrody, spolu s odrodou Lipovina tvorí základ tokajských vín. Avšak u susedov v Českej republike furmint nie je zapísaný v Štátnej odrodovej knihe a nie je ani odrodou povolenou na výrobu českých vín.

Furmintu sa darí v teplých a suchých oblastiach, pretože dozrieva neskoro do svojej charakteristickej sladkosti. U nás sa pestuje v slovensko-maďarskom pohraničí v oblasti Tokaj, ale aj inde. Hoci nie je náročný na pôdu, svedčia mu vulkanické pôdy, ktoré kumulujú a vyžarujú dodatočné teplo. Tokajské víno obsahuje okrem muštu hrozna aj hrozienka s ušľachtilou plesňou, ktorej vznik je tiež závislý od klimatických podmienok.

 

Ako chutí furmint

Počas online degustácie sme ochutnali 10 vzoriek. Prvé vína boli z tokajských viníc. 

  • Kaschauer Furmint (reduktívne podanie)
  • Tokaj Macik Grand (Sur Lie Furmint)
  • Vdovjak Furmint 2019
  • Vinárstvo u Koňa Furmint 2018 

Grand Furmint Sur Lie pripomenul ťažký ročník 2016, ktorého mrazy zásadne zredukovali úrody hrozna na celom Slovensku. Neskorý zber bio vinohradu Kráľovka si sadol na jeden rok na kaly, jeho kyseliny boli zjemnené intenzívnym premiešavaním a priniesol furmint korenistej chute. 

Víno Vdovjak …

Vína od Matúša Vdovjaka a Mariána Takáča som si pamätala z tej pamätnej banskoštiavnickej koštovačky, ktorá sa uskutočnila v roku, keď teraz degustovaný furmint bol ešte len hroznom v Matúšovej vinici. Vinárstvo je navýsosť cyklická záležitosť! 

Ako býva dobrým zvykom, aj tentokrát Martin Jakub vyspovedal jedného z vínárov. Tentokrát sa s nami o svoje myšlienky Matúš Vdovjak, ktorý poodhalil, čo pre neho znamená furmint.

Dozvedeli sme sa, že Furmint je o spôsobe výroby vína. Je o mineralite a neutrálnosti, vďaka ktorej sa hodí ku rôznym gastronomickým zážitkom. Furmintov je viacero druhov, hoci hovoríme o furminte akoby bol jeden, rozdiely medzi furmintmi sú však markantné. Sú rôzne strapce, s rôznou hustotou a veľkosťou bobuliek, rôzne technológie spracovania. Azda nikoho veľmi neprekvapí, že furminty zo sudu sú mohutnejšie. 

Myšlienka o rôznorodosti mi pripomenula povrchnosť, s akou sa vyjadrujeme o neznámych ďalekých krajinách. Napríklad ako jeden celok berieme Indiu. Pritom ide o nesmierne pestrý kontinent s mnohými regionálnymi odlišnosťami čo sa týka jazyka, gastronómie a zvykov. Zbystrila som teda pozornosť, aby som nepremeškala príležitosť zoznámiť sa s furmintom dôkladnejšie. 

Matúš Vdovjak svoje zamyslenie zakončil myšlienkou, že žijeme príliš krátko na to, aby sme pochopili furmint. Čas potrebuje nielen človek, ale víno. Je to najväčší pomocník, akého vinár má. Výsledok vinárovej trpezlivosti a času nikdy nie je istý. Nevieme, aký bude mať víno charakter. Počas čakania sa dá diskutovať, dá sa aj hádať, ale čakať sa musí. 

… a Vinárstvo U Koňa

Pri zmienke o Vinástve Vdovjak nemôžme nespomenúť Mariána Takáča z Vinárstva U koňa, s ktorým tvoria dobre známu dvojicu. Okrem iného, na Slovensko priviezli hlinené nádoby kvevri z Gruzínska. Víno v kvevri sa vyrába bez použitia chemických či iných látok – v kvevri je len pomleté hrozno. V hroznovej šťave sú počas fermentačného zrenia prítomne hroznové šupky a jadierka. Týmto spôsobom sa vyrába víno v Gruzínsku už 8000 rokov.

Z Vinárstva u Koňa sme ochutnali Furmint z roku 2018, ktorý zrel rok na kaloch v 500 l sudoch. Aj v tomto vinárstve platí, že čakať sa musí. Mimochodom, viete si predstaviť tú kvalitu hrozna, ak dokáže prejsť takýmto dlhým procesom a priniesť voňavý a chutný výsledok v pohári? Nech mi nikto nehovorí, že tvorba vína nie je alchýmia a mágia. 

Smer Mužla, Bott Frigyes 

Do tohto okamihu som si užívala degustáciu viac menej bez prekvapení. Furmint bol presne taký, aký furmint má byť. Na môj vkus, odchovaný sviežimi tekovskými kyselinkami, trochu silný a aromatický. Furmintový. 

Nastal čas druhej časti degustačného programu, s názvom Vertikála. Bola som skutočne skeptická, či po štyroch výrazných vzorkách ešte dokážem vnímať chuť a vôňu čohokoľvek, nieto ešte ďalších furmintov. Z jedného vinárstva! Pri pohľade na jemné kaly dvoch vzoriek som však tušila, že s týmto vínom zažijem niečo krásne. 

Vinice vinárstva Bott Frigyes majú korene vo vulkanickej minerálnej pôde medzi Hronom a Dunajom. V ich blízkosti sa nachádza prekrásna Ostrihomská bazilika, ktorej vinice kedysi patrili. Hrozno je pestované s prihliadnutím na biodynamiku, bez akýchkoľvek chemických zásahov. Z hrozna pestovaného pri nízkom kordóne s malým zaťažením sa vyrába víno tradičným spôsobom v drevených sudoch, či hlinených amforách so spontánnym kvasením. Všetky vína sú vyrábané tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. 

„V NEFILTROVANOM VÍNE JE VIAC EMÓCIÍ. PRÍRODNÉ VÍNO ČISTEJ CHUTI JE KOMPLEX NESPOČETNÝCH ČISTÝCH, JASNÝCH MOMENTOV – OHĽADNE HROZNA AJ PIVNICE.“

BOTT FRIGYES

Furmint 2017 ma zaujalo svojou korenistou, ale sladkou a lahodnou chuťou. O kráse tohto vína najlepšie hovorí fakt, že v prestížnom vinárskom časopise Decanter získal 95 bodov zo 100. To je obroský úspech a vyznamenanie, ktorý si zaslúži gratuláciu. Už o chvíľu som však mala ochutnať vzorku, ktorá totálne zmenila môj pohľad na furmint. 

Furmint 2018 prekvapil výraznou mineralitou, v dochuti až jemne slanou, ktorá sa rozvinula po odoznení ovocných a kvetinových vôní. Bol to jedinečný zážitok, ktorý som rozhodnutá si ešte zopakovať. Po tomto víne bolo pre mňa veľmi ťažké sústrediť sa na ďalšie vína. 

Furmint z roku 2019 bol ten so sedimentom, mal krásnu vôňu a bolo to výborné víno, ale asi som ho nedocenila tak, ako si zaslúži, pretože som už mala v hlave len jeho staršieho súrodenca. Zaujímavý bol aj Furmint 2020 bio. Bolo čírejšie ako prvé dve vzorky, prevapila aj jeho viskozita a pomerne vysoký objem alkoholu – 13,5%. 

Sladkosť života

Vo finále si na nás počkali dve najsladšie vína:

  • Oszkár Maurer Furmint 2016 (archív)
  • Ostrožovič Furmint Hrozienkový výber

Víno z produkcie Oszkar Mauer nás priviedlo do Srbska, konkrétne Vojvodiny. Všetky vinohrady tohto vinárstva sú v bio režime, vinič rastie na 500 miliónov starej hornine zloženej z vulkanických a sedimentálnych hornín. Oszkár Maurer pestuje hrozno v súlade s lokálnymi podmienkam a s čo najmenším dopadom na životné prostredie. Pri tvorbe vína spontánne kvasenie, nepoužíva aditíva a jeho úrovne síry vo vínach sú minimálne. Úplne sú vylúčené chemické hnojivá, herbicídy či insekticídy.

Pri tejto degustácii sa rozvinula spontánna debata medzi našim sprievodcom a jednou účastníčkou z vinárstva Ostrožovič. Celkom ma potešilo, keď som priamo od nej ako odborníčky počula, že sladké vína sa zvyknú podceňovať, ale to neznamená že sú nižšej kvality. Sladké vína môžu pôsobiť unavenejšie, fádnejšie a málo rafinované, nie sú tak svieže. 

Napadlo mi, že možno stačí nastaviť si správne očakávania – ani od čokoládovej torty neočakávame sviežosť citrónovej zmrzliny – a tiež, ako zaznelo v rozhovore, naučiť sa vychutnať si slakdosť prírodného cukru z hronza tak, ako si vieme vychutnávať med. Človek má pri pohári furmintu o čom meditovať. 

Hrozienkový výber, ktorý sme dostali mi pripomínal medovinu s orieškami, a priniesol aj spomienky na detstvo a burizony v karamele. Bola to pekná dezertná bodka na záver príjemného večera. 

Ovínený pohár

Po každej degustácii  nastane okamih, keď v ruke ostane prázdny pohár. Už ste ho ovoňali? Vonia ako krehký priesvitný kvet spomienok na vína, ktoré v ňom chvíľu pobývali, na slnce ročníka a temnotu pivnice, na päť živlov sveta, ktoré z ktorých sa každé víno zrodilo. Preto žiadny pohár nie je nikdy špinavý od vína, ale ovínený. A dobre sa pri ňom rozmýšľa. 

Napríklad o tom, že mnoho ľudí má mnoho chutí a víno ponúka každému to, čo je mu najmilšie. Tomu kyselinky, inému cukor, stačí si správne vybrať. 

Myslím si, že piť furmint je životný štýl. Vyplýva z jeho výraznej chuti a aromatiky, ktoré ako rozprávkový elixír prenášajú konzumenta do inej dimenzie, dimenzie slnka, bezstarostnosti, spomalenia a sladkosti. Možno aj preto ho stačí vypiť menej, netreba si naliať hneď dva deci. Alebo dve deci? Stačí uchlipkávať z malého pohára. 

Koľko furmintu je dosť? 

Mňa táto degustácia celkom seriózne zmohla. Hoci som už nechcela jesť, po dopití som napriek pokročilej večernej hodine musela prejesť krajec chleba s olivovým olejom. Po furmintoch chutilo toto jednoduché a skromné jedlo skvele! 

Na záver patrí poďakovanie Kubbo Select za to, že robí tieto degustácie aj online, takže mám možnosť pohodlne a lacno spoznávať obrovskú škálu kvalitných a zdravých vín. Úprimne ďakujem aj za to, že formou príjemného senzorického vzdelávania podporujú slovenských vinárov, ktorí tvoria víno poctivo remeselne a s láskou.

Vďaka tejto degustácii vieme presne, kde strávime tohtoročnú letnú dovolenku, aj ktoré víno kúpime do nášho domáceho archívu. Hoci, popravde, slovo archív je trochu nadsadené vzhľadom k tomu, ako krátko sa tam víno zdrží. Aj preto si nechávame poradiť od odborníkov a kupujeme nie jednu fľašu, ale kartón. Víno treba nechať odležať a sledovať, ako sa vyvíja v čase. Ostáva dúfať, že naše plány si vypijeme až do dna v Tokaji a pri Ostrihomskej bazilike. 


Za ilustračný obrázok z vinice, kde sa rodí furmint, ďakujeme Matúšovi Vdovjakovi z Víno Vdovjak.

Gurmán TAXI Vám ponúka limitovaný výber remeselných vín z konkrétnych vinohradov. Všetky vína pochádzajú z TEKOVA, z vinohradov ktoré sa rozprestierajú na južných svahoch Štiavnických vrchov a priľahlej Ipeľskej pahorkatiny. Vinič tu zapúšta svoje korene hlboko do sopečného podložia, ktoré stvoril v pradávnych časoch mohutný vulkán Sitno.